Hulppakket ouderen: verhaal van Fima ZilbertAls iedereen slaapt mag ik even in de tuin werken

Fima Zilbert (82 jaar) is een overlevende van de Holocaust en maakte aliyah in 1996 vanuit Wit-Rusland. Sinds een aantal jaar woont hij in een wooncomplex van Amigour in Bat Yam.

In de Tweede Wereldoorlog was Fima nog een kleine jongen. Zijn moeder was erg ziek en overleefde haar ziekte niet. Zijn vader diende in het Rode Leger, en Fima moest zonder hem onderduiken bij een buurman. Hij zou zijn vader nooit meer zien.

De jaren na de oorlog waren erg moeilijk, en zijn wens om aliyah te maken werd steeds groter. Hij kon echter niet weg; de poorten van de toenmalige Sovjet-Unie waren gesloten. Hij besloot in de voetsporen van zijn vader te treden en meldde zich aan bij het Rode Leger, waar hij vele jaren diende. Uiteindelijk kon hij alsnog naar Israël emigreren. Daar ontmoette hij Ella en trouwde met haar.

Een jaar geleden overleed Ella en liet Fima met veel verdriet achter. “Nu wij het huis niet meer uit kunnen, en geen bezoek meer mogen krijgen, mis ik mijn vrouw nóg meer. Ik wou dat ze nog bij me was. Fima werkt graag in de tuin van het complex waar hij sinds een paar jaar woont. “De planten zijn als mijn kinderen”, vertelt hij trots. “Ik ben ontzettend blij dat ik ’s ochtends vroeg nog wel in mijn tuin mag werken. Ik moet het doen als de rest van de bewoners nog slaapt, en draag een masker en handschoenen. Het helpt echt een beetje tegen die eenzaamheid.”

Fima vertelt ook dat het nu heel lastig is geworden om de boodschappen te doen en voldoende eten in huis te halen. Daarbij is het ook nog eens veel duurder geworden. Hij voelt zich daarom erg gesteund door het initiatief om ouderen van voedselpakketten te voorzien. Fima is heel dankbaar dat mensen hem helpen in deze moeilijke tijden.

"Ik wou dat mijn vrouw er nog was"

Helpt u mee? Dan kunnen we samen voor deze geïsoleerde ouderen in Israël zorgen.

Steun hen en geef voor de hulppakketten voor ouderen: NL91 INGB 0000 77 77 77 t.n.v. Collectieve Israël Actie o.v.v. Hulppakket ouderen