Chanoeka sameach!

Het mooie van het volgen van de Joodse kalender, gebaseerd op de maanstanden, ten opzichte van de zogenaamde Gregoriaanse kalender, die gebaseerd is op de zon, is dat we ieder jaar op een andere datum onze feestdagen vieren. Ieder jaar is het een “kalenderverrassing” en dit jaar vieren wij het wonder van Chanoeka tegelijkertijd met ons Nederlandse feest, Sinterklaas. De grote overeenkomst is dat beide feesten aanleiding zijn om vooral onze kinderen eens extra te verwennen. Joods of niet-Joods, bij alle kinderen glanzen de ogen en gaan hun hartjes wat sneller kloppen dezer dagen. En voor ouders en grootouders is het een voorrecht om te kunnen geven.

Dat geldt in Nederland en natuurlijk ook in Israel. 

En toch is die warmte en de kans om cadeaus te geven en te ontvangen niet voor iedereen in Israel weggelegd. Voor de kinderen, die wij hebben leren kennen in onze jeugddorpen, in Youth Futures programma’s is het krijgen van presentjes rond Chanoeka geen vanzelfsprekendheid. En voor de bewoners van Amigour, overlevenden van de Shoah, is het geven van cadeautjes een bijna onmogelijke opgave.

Ik weet bijna zeker dat ik niet tevergeefs een beroep op u doe om aan hen te denken in deze dagen. In de gedachte dat geven nog mooier kan zijn dan ontvangen, als je het doet met je hart. Denk ook even aan hen bij ieder kaarsje dat aangestoken wordt de komende Chanoeka.

Ik wens u allen een warm, veilig en gezond Chanoeka en fijne feestdagen!

Freddy Hollander

Voorzitter Stichting Collectieve Israël Actie