Hulppakketten AmigourAandacht voor ouderen

Beste vrienden van CIA,


We hopen dat het ondanks deze heftige tijd goed gaat met u. De afgelopen week hadden we veel contact met onze partner in Israël. Wij maken ons vooral zorgen om de ruim 7.000 ouderen die leven in de wooncomplexen van Amigour. Zij zitten nu in quarantaine, en naast de psychologische druk die dit met zich meebrengt, zijn er praktische problemen. Personeel valt door ziekte uit, voedselprijzen rijzen de pan uit en bewoners kunnen geen boodschappen doen.

De Collectieve Israël Actie heeft daarom een noodactie opgezet. Wij zorgen voor hulppakketten die worden uitgedeeld in alle wooncomplexen. Deze kosten ieder €160,- en voorzien bewoners van voedselproducten, maar ook desinfectiemiddelen, handschoenen en mondkapjes. 

Doet u mee?Erez Shani, de vicepresident van Amigour, vertelt ons in onderstaand interview hoe hij deze omstandigheden ervaart. Hij benadrukt hoe belangrijk onze bijdrage is in deze beproevende periode.

Succes gewenst met de Pesach voorbereidingen en dank voor uw steun!
 
Kaat Burbidge-van Velde
Directeur


 

Aandacht voor Amigour: “Door deze gebaren voelen de ouderen dat ze niet vergeten worden.”

Interview with Erez Shani, Amigour

Ondanks haar hoge leeftijd is een van de bewoners zojuist hersteld van het coronavirus. “Het is een lichtpuntje in deze stressvolle tijd”, verzucht Erez. “Als het virus in de wooncomplexen van Amigour echt uitbreekt, zou dat een ramp zijn.”

We spreken Erez laat in de avond. Hij heeft de hele dag gebeld met mensen om in extra personeel te vinden. Werkdagen van 16 uur zijn geen uitzondering meer. Dat geldt ook voor het vaste personeel van de wooncomplexen; de verzorgers, schoonmakers en sociale hulpverleners hebben nauwelijks vrij. Een deel is ook nog eens door het virus uitgevallen, terwijl er nu juist meer werkzaamheden zijn. “Bewoners hebben intensievere zorg en begeleiding nodig en de schoonmaak is flink opgeschroefd; meubels, deurklinken en knoppen moeten voortdurend worden ontsmet.”

Alle uitjes en bijeenkomsten zijn geannuleerd; activiteiten die ouderen normaal gesproken emotioneel op de been houden. “Veel van onze bewoners zijn overlevenden van de Holocaust. Ze zijn bijzonder kwetsbaar voor onvoorspelbare ontwikkelingen als deze. Angst en depressie, diepgeworteld in een traumatisch verleden, steken dan snel de kop op.”

Het personeel van Amigour doet haar best om soelaas te bieden. “We stellen de ouderen gerust en helpen ze om via videobellen in contact te blijven met familie. Laatst hadden we een saxofonist ingehuurd om in de tuin te spelen. Je zag bewoners via hun open raam genieten van de muziek. En in Ashkelon hebben we een gift van Keren Hayesod gebruikt om challes uit te delen, met een stukje chocolade erbij. Het zijn bescheiden gebaren, maar hierdoor voelen de bewoners dat ze niet vergeten worden.”
 
Erez eindigt het gesprek met veel dankbaarheid. “Met de gedoneerde hulppakketten hebben de ouderen in ieder geval genoeg te eten en kunnen ze zich weren tegen het virus. Ik besef dat de gemeenschappen in Nederland ook onder druk staan, dus het raakt me dat jullie je toch blijven inzetten voor Amigour.” 


Helpt u mee?

Maak een bedrag over op NL91 INGB 0000 7777 77
t.a.v. Collectieve Israël Actie o.v.v. hulppakket ouderen

Elke bedrag is welkom, kijk voor meer informatie op 
https://www.israelactie.nl/projecten/hulppakket-ouderen