Jom Hasjoa-herdenking op 8 april 2021Op 8 april is de online Jom Hasjoa-herdenking met burgemeester Halsema.

 

Elk jaar herdenkt de joodse gemeenschap in Nederland hun 102.000 familieleden, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) vermoord zijn. Het online programma van de Jom Hasjoa-herdenking 2021 is op 8 april vanaf 19:00 uur voor iedereen te zien op http://www.jck.nl/jomhasjoa

Programma: Het Organisatiecomité van de Stichting Jom Hasjoa-Herdenking Nederland heeft samen met het Joods Cultureel Kwartier een online programma samengesteld. De presentatie is in handen van David Simon. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, houdt een toespraak, waarna leerlingen van de joodse basisschool Rosj Pina 6 fakkels ontsteken. De fakkels symboliseren de 6 miljoen vermoorde vrouwen, mannen en kinderen tijdens de Sjoa. Ook de Ambassadeur van Israël, Z.E. Naor Gilon, voert het woord. Verder spreken Samu de Leeuw (namens de oorlogsgeneratie) en Ronit Palache (namens de naoorlogse generatie). Rabbijn Awraham Rosenberg reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed.

Over Jom Hasjoa: Op Jom Hasjoa, de dag van de catastrofe, herdenkt de joodse gemeenschap over de hele wereld de moord op de 6 miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan, volgens de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het Getto van Warschau in opstand tegen de nazi’s. In Nederland vindt de, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, Jom Hasjoa-herdenking sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg.

Meer info: https://jck.nl/nl/event/jom-hasjoa