Pesach SameachIsraelactief

Beste vrienden van CIA,

Samen met vrienden en familie herdenken we met Pesach de bittere tijd die we hadden als slaven in Egypte. We staan stil bij de plagen die nodig waren om het Joodse volk te verlossen en vieren de uittocht, waarna we 40 jaar in de woestijn moesten blijven voordat het Beloofde Land bereikt werd.

Bewegingsvrijheid heeft vandaag nog een andere, onverwachtse betekenis gekregen. Door het coronavirus staat de wereld op z’n kop en kunnen velen van ons niet samenkomen zoals we gewend zijn.

Als nieuwe directeur vind ik het jammer om niet op kantoor te kunnen werken met het team wat ik net heb leren kennen. Maar het is mooi om te zien dat iedereen onverminderd hard doorwerkt vanuit huis. Ook hebben we regelmatig contact met onze partners in Israël om op de hoogte te blijven van de situatie aldaar.

Vorige maand reisde ik af naar Israël en bezocht een aantal projecten die CIA steunt. (Ik had het geluk de reisbeperkingen net voor te zijn!). Een van de projecten was een ouderencomplex van Amigour in Be’er Sheva. Toen ik daar was, snapte ik beter waarom sommige groepen in Israël zo kwetsbaar zijn. Deze ouderen leven veelal onder de armoedegrens, en zonder Amigour zouden zij geen woonruimte hebben.

Nu zitten de bewoners van Amigour’s wooncomplexen ook nog eens in quarantaine, om te zorgen dat ze niet ziek worden of anderen aansteken. Naast de psychologische druk die deze isolatie met zich meebrengt, worstelen zij ook met praktische vragen; hoe kom je nu bijvoorbeeld aan boodschappen?

Al een paar weken doen we mee aan een internationale hulpactie voor de bewoners van Amigour waarbij speciale hulppakketten worden aangeschaft en uitgedeeld. Verder in deze nieuwsbrief leest u wat er in zo’n pakket zit. Mede door de donaties die wij tot nu toe hebben mogen ontvangen zijn er al zo'n 700 pakketten uitgedeeld. Helaas is dit nog niet voldoende. Zolang de coronacrisis duurt zijn de ouderen in Amigour afhankelijk van onze hulp.

In deze krant leest u meer over deze actie. We delen ook graag het verhaal van Fima Zilbert, een bewoner van Amigour in Bat Yam.

U kunt ook meehelpen. Een hulppakket kost €160. Alle bijdragen zijn welkom! Dank alvast voor uw steun. Graag wens ik u en uw dierbaren een Pesach Sameach in goede gezondheid. 

Kaat Burbidge-van Velde
Directeur

Klik hier om de hele online krant te lezen​