Nalaten aan IsraelNEEM ISRAEL OP IN UW TESTAMENT

Nalaten, is dat iets voor mij?

“Dat is niets voor mij,” horen wij vaak, “zo rijk ben ik niet. Nalaten is toch alleen iets voor mensen met een goedgevulde bankrekening?” Niets is minder waar. U hoeft niet vermogend te zijn om iets moois voor Israël te doen, om bijvoorbeeld een belangrijk project te steunen, ook nadat u niet meer op deze aarde rondloopt. Israël heeft uw steun nodig, uw blijvende steun. Via de Collectieve Israël Actie kunt u dat eenvoudig regelen. 

En mijn kinderen en kleinkinderen dan?

Een ander veel gehoord argument: “Ik heb kinderen en kleinkinderen. Die wil ik niet tekort doen. Ik wil dat zij van mij erven.” Logisch, wie wil dat niet? Maar het is wel degelijk mogelijk om óók projecten in Israël te begunstigen, zonder dat uw nakomelingen dat heel erg in hun portemonnee zullen voelen. We vertellen onderstaand meer over de mogelijkheden.

Nalaten aan Israel, misschien wel makkelijker dan schenken

Een schenking doet u bij leven, met een nalatenschap kunt u na overlijden (belastingvrij) schenken aan een goed doel. Als u een schenking doet, bij leven dus, heeft dat invloed op uw besteedbare inkomen. Iedereen heeft een bepaald bedrag nodig om van te leven. Bij nalaten speelt dat niet. Voor velen geldt dat een aanzienlijk deel van het bezit ‘vast’ zit. In een huis, of in roerende zaken. Dat deel van het bezit komt vaak pas vrij na overlijden en is dus makkelijker te besteden. Een nalatenschap beïnvloedt uw huidige uitgavenpatroon niet.

Vastleggen

Wij raden u aan om nauwkeurig vast te leggen wat uw wensen zijn, wat u wilt dat er na uw overlijden met uw bezit gebeurt. Het is niet voldoende, niet rechtsgeldig, als u uw wensen kenbaar maakt aan uw nakomelingen of als u ze zelf schriftelijk vastlegt. Er moet een testament worden opgemaakt, bij een notaris. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Samen met de notaris bepaalt u wat er in uw testament komt, aan wie u nalaat: familie, partner, een goede vriend, een goed doel, etc. En natuurlijk kunt u een eenmaal gemaakt testament altijd wijzigen.

Wilt u de Collectieve Israël Actie opnemen in uw testament? Wilt u nalaten aan Israël? Dat kan op verschillende manieren. Kies de vorm die het beste bij u past.

Legaat 

Met een legaat vermaakt u een vast deel van uw nalatenschap, bijvoorbeeld een schilderij, uw huis, uw effectenportefeuille of een bepaald bedrag. Een legaat is niet hetzelfde als een erfenis. Een legaat wijst u toe aan een organisatie of een persoon die niet uw wettelijke erfgenaam is, bijvoorbeeld een vriend of kennis, of een goed doel zoals de Collectieve Israël Actie. De ontvanger van het legaat is géén erfgenaam, deelt niet in de rest van de erfenis, maar heeft alleen recht op het legaat.

Erfstelling 

Met een erfstelling aan de Collectieve Israël Actie benoemt u ons tot mede-erfgenaam. Wij ontvangen een percentage van uw nalatenschap, een percentage dat u zelf bepaalt. Wij delen uw erfenis dus met uw andere erfgenamen. Uiteraard is het ook mogelijk om ons tot uw enige erfgenaam te benoemen.

Belasting betalen

De ontvanger van een schenking moet in principe schenkbelasting betalen. Voor goede doelen als de Collectieve Israël Actie geldt dat echter niet. Als ANBI zijn wij vrijgesteld van deze belasting. Iedere cent die u aan ons nalaat, komt dus ten goede aan het door u gekozen doel. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over nalaten? Hebt u vragen over het opnemen van de Collectieve Israël Actie in uw testament? Wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen of hebt u behoefte aan een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met Mr. Carelli den Hartog-Kaaij (hoofd afdeling nalatenschappen) via carelli@israelactie.nl of met Michel Waterman. Hij maakt graag een belafspraak, komt bij u langs of ontvangt u op ons kantoor. U kunt hem telefonisch bereiken op 020-6448429 of per e-mail via michelw@israelactie.nl.