Pioniers en OndernemerschapDe Ethiopische gemeenschap in Israel

In Ethiopië hebben ouderen aanzien in hun gemeenschap. Zij hebben veel kennis van en ervaring in landbouw die zij aan de jongeren overbrengen. Toen de Ethiopiërs naar Israël kwamen, raakten deze ouderen hun status, hun land en hun gevoel voor eigenwaarde kwijt omdat zij zich door hun achtergrond niet gemakkelijk konden aanpassen aan een nieuwe cultuur, normen en waarden. Waar er eerst tegen hen werd opgekeken door de jongeren in de gemeenschap, wordt er nu op ze neergekeken en zijn ze economisch afhankelijk geworden.

Het Ketzev project zorgt ervoor dat deze groep niet sociaal geïsoleerd raakt en dat hun uitgebreide ervaring in landbouw niet verloren gaat. Vijftig hardwerkende oudere Ethiopiërs bewerken het land, gekregen van het Ministerie van Agricultuur, en verbouwen gewassen die door gemeenschap gegeten wordt. Dagelijks komen er zo’n 400 bezoekers om de gewassen te kopen. Hiermee dragen zij ook weer bij aan de financiele situatie van hun families.

Daarnaast is hiermee hun droom om het heilige land te bewerken en het gevoel in Israël thuis te horen uitgekomen.

Het nieuwste project is een onderneming, die is opgezet door een groep vrouwen die “Chao”, een origineel Ethiopische kruid, verbouwen, oogsten en verwerken. De vrouwen zorgen er niet alleen voor dat het kruid bewerkt wordt voor consumptie, ze geven ook workshops en leren de jongere generatie diverse recepten en gerechten uit de joods Ethiopische keuken.

Steun hen, zodat zij en meer Ethiopische gemeenschappen financieel onafhankelijk worden en de joodse Ethiopische cultuur bewaard blijft.