WIJ HELPEN ELIJIJ OOK?

Collectieve Israel Actie (CIA) streeft ernaar het dagelijks leven voor alle kwetsbare bevolkingsgroepen in Israel te verbeteren. Daarnaast is het ons doel om mensen binnen én buiten onze gemeenschap te verbinden, los van een ieders politieke voorkeur, achtergrond, generatie etc. Deze verbinding draagt bij aan een duurzaam Israel.

Betaalbare woningen voor holocaust overlevenden

In het komende kwartaal van dit jaar, zoeken Kaat, Sharon, Yossi, Sacha en iedereen die bij de CIA werkt of vrijwilliger is, daarom bewust die verbinding. We doen dit - samen met onze partners - voor een speciale generatie. Met de campagne 'Wij helpen Eli. Jij ook?' zetten wij ons in voor de overlevenden van de Holocaust, zowel in Nederland als in Israël. In Nederland verbinden we hen met onze jongere generatie. We doen dit door het organiseren van drie bijzondere evenementen, waarbij de fondsen die worden geworven ten goede komen aan de bouw van een nieuw Amigourhuis in Be'er Sheva met betaalbare woningen voor armlastige ouderen en holocaust overlevenden.

Met deze campagne willen we laten zien dat iedereen echt iets kan betekenen voor een ander. Voor echte mensen, dichtbij of ver weg. Als vrijwilliger, donateur of partner, help je niet alleen Eli, maar nog veel meer mensen in vergelijkbare omstandigheden. Dat is belangrijk, zeker nu, omdat veel ouderen geïsoleerd raken door het coronavirus. Help hen, zodat zij niet in eenzaamheid hun laatste dagen slijten. Het is de laatste kans om iets te doen voor een generatie die er straks niet meer is. 

Een thuis voor holocaustoverlevenden in Be'er Sheva, Israel

Amigour biedt zelfstandige huisvesting aan overlevenden van de Holocaust en ouderen bij wie de nood en dreiging van armoede of dakloos worden het hoogst is. Op het moment zijn er zo'n 25.000 mensen die wachten op een van de woningen van Amigour. Er zijn veel ouderen in erbarmelijke omstandigheden. Daarom start Amigour in steeds meer plaatsen in Israel nieuwe huisvestingsprojecten om deze mensen een waardig bestaan te bieden.

Een persoonlijk verhaal van Natan en juliette Goldman

Natan Goldman en zijn vrouw Juliette zijn overlevenden van de Holocaust. Nadat zij de oorlog hadden overleefd en ook na de oorlog met meer antisemitisme te maken kregen, maakten ze in 1983 aliyah. Het was niet makkelijk om in Israel een nieuw leven op te bouwen, maar via hun eigen huis van Amigour vonden ze weer geluk. Mede door uw steun kunnen zij hun huis en levensonderhoud betalen. Hierdoor kunnen ze eindelijk genieten van tijd met familie en vrienden en deelnemen aan de culturele ervaring die hen beiden zoveel vreugde geeft.

Bouw jij mee?

In Be'er Sheva bouwen wij een thuis voor arme holocaustoverlevenden en ouderen. Het nieuwe gebouw telt 17 verdiepingen met 111 appartementen en een gezamenlijke activiteitenruimte. De appartementen zijn niet groot (40 m2), maar hebben een keuken, een eigen badkamer en een balkon. De CIA heeft zich gecommitteerd voor een bijdrage van 3 miljoen euro.

Amigour Bouwen aan een veilig en betaalbaar huis

Bouw mee aan de nieuwe Amigour huisvesting in Be'er Sheva en geef holocaust overlevenden en ouderen een onbezorgde oude dag.

200.000 gedoneerd
0% € 500.000

Geplande evenementen

18 oktober 2020

Verhalen worden verteld van Toen naar Nu is geanulleerd

Tijdens deze bijzondere bijeenkomst in de Uilenburgersjoel zal Gerben Post een aantal bijzondere gasten interviewen over hun jeugd en herinneringen van het leven in joods Amsterdam van na de oorlog. Heerlijke kleurrijke verhalen over vroeger, over hoe ze opgegroeid zijn in de buurt, en over het leven van toen naar nu. Zo kunnen we hen en eigenlijk al hun generatiegenoten ontmoeten en samen de mooie tijden herbeleven. Kom luisteren en genieten.

1e kwataal 2021

J- IDFA
Documentaire-avond, fundraising, ontmoeting en borrel

Paul Eric Joseph is de documentairemaker die ons meeneemt in zijn eigen familiegeschiedenis, aan de hand van de documentaire ‘Het Eerbetoon’. Een familiegeschiedenis die kenmerkend is voor velen van die generatie die de oorlog hebben overleefd.

We nodigen de jongere generatie uit om met de generatie van toen kennis te maken. Juist nu, omdat ouderen het contact met ons nodig hebben in deze tijd van 1.5 meter afstand. Samen kijken we de documentaire en Paul zal daarna in 15 minuten zijn kijk op de film en op de generatie van nu geven.

Vervolgens kan iedereen iemand van een andere generatie ‘ontmoeten’. Belangrijk in deze tijd waarin onze ouderen eenzaamheid kunnen ervaren als gevolg van de COVID-19-maatregelen. Maar je ook ziet dat door ons drukke bestaan wij niet altijd tijd maken voor onze ouderen.


Documentaire Het Eerbetoon

Paul neemt ons mee op de reis die zijn ouders met hun gezin maakten. Vluchtend voor de nazi‘s vanuit Duitsland naar Nederland en in de oorlog vanuit Nederland op een ongelooflijke reis naar het vrije Zwitserland. Het is een persoonlijke documentaire van hoop die ook een duidelijk beeld geeft van de Nederlandse verzetsmensen die de familie Joseph hielpen de oorlog te overleven.


Hoe kan jij helpen?

In de komende drie jaar wordt het nieuwe tehuis in Be'er Sheva gebouwd en daar hebben wij jouw hulp hard bij nodig. Ook jij kunt je steentje bijdragen! 

Bronzen steen is EUR 25, Zilveren steen is EUR 50, Gouden steen is EUR 180 en Platina steen is EUR 1000

Help ook mee en geef aan Amigour: NL91 INGB 0000 77 77 77 t.n.v. Collectieve Israël Actie o.v.v. Wij helpen Eli.

Of help direct via onze donatiepagina