Vandaag is het 204 oktober

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Jeugddorp Kedma

Andrea de Roos bezocht voor het eerst een aantal van de projecten die Israëlactie samen met u steunt.

Eind november 2021 ontvingen leiding en bewoners van Kedma drie teamleden van Israëlactie: Kaat Burbidge-van Velde, onze directeur, relatiemanager Raviv Oz en het hoofd nalatenschappen, Andrea de Roos. Kedma ligt tussen Kyriat Malachi en Kyriat Gat, in een mooie groene, parkachtige omgeving. Er wonen ongeveer 100 kinderen tussen de 13 en 18 jaar die door omstandigheden uit huis moesten worden geplaatst. In Kedma wonen ze in groepen van 8 tot 12 kinderen, ingedeeld per leeftijdscategorie. Ze worden begeleid door een mentor. Veel van deze kinderen kampen met psychische problemen, schooluitval, gebrek aan zelfvertrouwen.

Andrea is nog steeds onder de indruk van de ervaringen die ze in Kedma opdeed. “We spraken onder andere met Shahar Rubinstein, de CEO van het jeugddorp,” vertelt ze. “Hij is al bijna dertig jaar bij Kedma betrokken. Het is zijn missie om ieder kind écht te zien en hem of haar te begeleiden bij het intensieve proces van volwassen worden. Zo kan een kind in Kedma naar school en zijn er tal van naschoolse activiteiten. Denk aan muzieklessen, paardrijlessen, kunsteducatie, sport. Het doel is om ieder kind te stimuleren in zijn ontwikkeling en het de vaardigheden te leren die nodig zijn om zelfstandig deel te nemen aan de maatschappij. In Kedma werken docenten, therapeuten, mentoren en vrijwilligers intensief samen met het kind om dit doel te bereiken.”

Tijdens het verblijf van onze collega’s vond de opening van het Hahamama Cafe in Kedma plaats. Andrea: “Dit café dient als opleidingsplek voor de kinderen, het is als het ware een sociale werkplaats. Hier leren ze sociale vaardigheden door te werken in de keuken of in de bediening. Hoe reageer je op een klant en hoe reageren zij op jou? Het Hahamama Cafe is mogelijk gemaakt door de nalatenschap van één van onze donateurs. Wij hadden het voorrecht om bij de feestelijke opening aanwezig te mogen zijn. De kinderen hadden heerlijke hapjes en drankjes bereid, deden de bediening en traden op met gitaar, trommel en zang. Het was zo mooi om met eigen ogen te zien wat hier allemaal tot stand is gebracht dankzij deze nalatenschap.”

Andrea is even stil. Dan vervolgt ze: “We kregen ook een rondleiding door het dorp, van Eliana en Leo. Zij vertelden ons hun persoonlijke verhaal met als gemene deler dat zij in Kedma hun plek hebben gevonden om te zijn wie zij willen zijn, zonder veroordeeld te worden. Ze kunnen nu hun blik op de toekomst richten. Het was indrukwekkend om van deze jonge bewoners te horen dat Kedma het verschil maakt in hun leven. Dat sluit naadloos aan bij de boodschap van Israëlactie: Samen maken we het verschil!